huis Antwoorden op vragen Welke oven moet ik kiezen met een katalytische of pyrolytische reinigingsmethode?

Welke oven moet ik kiezen met een katalytische of pyrolytische reinigingsmethode?

De oven was aan vervanging toe. En bij een dringende vervanging. De vraag rees welke oven te kopen. Met fabrikanten en modellen denk ik dat je er wel uit kunt komen. Maar het is niet helemaal duidelijk welke je beter kunt nemen: een oven met katalytische of pyrolytische reiniging.

 

 

 

De vraag wordt beantwoord:

Igor MarkovIgor Markov

Voordat u de vraag beantwoordt, moet u beide typen zorgvuldig bestuderen. Er zijn veel verschillen. De vraag gaat niet alleen over de prijs. De gebruikte technieken zijn zo verschillend dat ze niet voor iedereen geschikt zijn. Maar hier is niets ingewikkelds. Om te begrijpen hoe elk type werkt, hoeft u geen speciale kennis te hebben. Laten we proberen beide in eenvoudige bewoordingen te beschrijven.

Pyrolyse-oven: minimale interferentie

De methode is gebaseerd op het verwarmen van de oven tot zeer hoge temperaturen. Ongeveer 500 ° C. Het vuil op de muren wordt verkoold en vormt roet. De reinigingsprocedure zelf wordt afzonderlijk uitgevoerd. Alle accessoires, bakplaten, borden en roosters moeten tijdens het schoonmaken uit de oven worden verwijderd. Terwijl de oven wordt schoongemaakt. De buitenwanden van de oven worden ook erg heet. Tot 90 ° C. Daarom moet u voorzichtig zijn. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Het is de moeite waard om de omringende meubels te beschermen tegen temperatuurinvloeden. De oven moet op enige afstand van andere objecten staan. De muren zelf zijn niet anders dan gewone. Bedekt met hittebestendige verf. Met een vlak en glad oppervlak. Na het einde blijft het alleen om het gevormde roet te verwijderen.

Voordelen van pyrolyse-reiniging

 • geen verbruiksartikelen hebben, alle componenten hebben dezelfde levensduur als de oven zelf;
 • deze levensduur is langer dan bij andere typen;
 • alle onderdelen van de oven worden schoongemaakt, zowel de wanden als de deur;
 • er is geen speciale coating van interne oppervlakken die het uiterlijk bederven.

Nadelen van pyrolyse-reiniging

 • tijdens het schoonmaken kan een brandgeur verschijnen;
 • hoog elektriciteitsverbruik;
 • verhoogde vereisten voor bedrading;
 • implementatie alleen in elektrische ovens;
 • iets hogere prijs;
 • de noodzaak om bakplaten en rekken afzonderlijk schoon te maken.

Zie ook - Ingebouwde elektrische ovens: de belangrijkste selectiecriteria

Gekatalyseerde oven: bereidt en reinigt

Katalytische ovens, eenvoudig schoon te maken en tijdbesparend, maar met de noodzaak om onderdelen te vervangen. De katalytische reinigingsoven kenmerkt zich vooral door het interieurdesign. Aan de wanden zijn verwijderbare katalytische panelen bevestigd. Waarop een speciale compositie wordt aangebracht. Hij is het die de oven schoonmaakt. De samenstelling is een poreus materiaal. Deze poriën bevatten een speciale stof die vervuiling opneemt. Hierdoor krijgt de oven een ietwat aparte uitstraling. En de muren zijn merkbaar ruw om aan te raken. Met deze techniek kan de oven zichzelf reinigen, zelfs tijdens het koken. Tegelijkertijd krijgen de gerechten geen schadelijke eigenschappen of onaangename geuren.

Meestal is een temperatuur boven 140 ° C vereist om het proces te activeren. In de poriën wordt vervuiling afgebroken tot de eenvoudigste onschadelijke stoffen. Ze kunnen vervolgens gemakkelijk worden afgeveegd met een vochtige doek. De panelen zelf hebben een bepaalde levensduur. En ze moeten ongeveer elke 5 jaar worden vervangen. Ze zijn gemaakt in eenzijdige en tweezijdige versies. Bepalen of een paneel moet worden vervangen, is eenvoudig genoeg. Dit zal merkbaar zijn door de opeenhoping van vervuiling. De vervanging zelf kan zelfstandig en thuis worden uitgevoerd. Meestal moet u letterlijk een paar bouten losdraaien volgens de instructies.

Voordelen van katalytische reiniging

 • de buitenmuren worden op dezelfde manier verwarmd als in conventionele ovens;
 • tijdwinst door het schoonmaken tijdens het koken;
 • realiseerbaar voor gasovens.

Nadelen van katalytische reiniging

 • de aanwezigheid van verbruiksgoederen - katalytische panelen;
 • het is ook noodzakelijk om verwijderbare elementen afzonderlijk te reinigen;
 • panelen worden niet op de deur geïnstalleerd; deze moet worden gereinigd volgens een standaardmethode;
 • complexe besmetting vereist verschillende procedures.

Zie ook - Voors en tegens van een katalytische reinigingsoven

Pyrolyse of katalyse - wat is beter?

Laten we een vergelijkende analyse uitvoeren op basis van verschillende criteria. Laten we beginnen met de prijs: voor katalysatoren is deze lager. Compatibiliteit: Pyrolytische ovens zijn alleen geschikt voor elektrische ovens. Nadelen: In pyrolytische ovens worden de buitenwanden erg heet en is een aparte reinigingsprocedure nodig. Soms verschijnt er een onaangename geur. Bij katalysatoren moet u de deur handmatig reinigen.

Nu kunnen we conclusies trekken. Ten eerste hebben degenen die in gaswoningen wonen ovens nodig met een katalytische reinigingsmethode. Ze zijn ook geschikt voor wie op elektriciteit bespaart. Ze stellen niet veel eisen aan de stroomvoorziening en zijn daarom geschikt voor oude huizen.

Maar voor degenen die niet graag extra energie verspillen aan het schoonmaken, zijn pyrolytische exemplaren geschikt. Voor beide typen bleef het probleem van het reinigen van verwijderbare interne elementen: rekken en trays onopgelost. Ze zullen, zoals gewoonlijk, naar de gootsteen moeten worden gebracht en met schoonmaakmiddelen moeten worden gewassen. Het probleem van oververhitting van de behuizing is opgelost in duurdere modellen, waarbij extra koeling wordt gebruikt. Hoewel de lucht in de keuken in ieder geval erg heet zal zijn.

Zie ook - Herziening van de elektrische oven "Russisch fornuis"

Nieuwe antwoorden op vragen van lezers:

Alle antwoorden
29937 0

Voeg een reactie toe

Hoe te kiezen

Beoordelingen

Reparaties