huis Reparaties Grote huishoudelijke apparaten Wasmachine Atlant geeft fout F4 - wat betekent dit?

Wasmachine Atlant geeft fout F4 - wat betekent dit?

We sloten de luikdeur, drukten op “Start”, en na een tijdje merkten we dat de machine was gestopt en de F4-code op het display stond. Wat moeten we doen? Wat betekent de F4-fout in de Atlant-wasmachine? Hoe los ik het probleem zelf op? In dit artikel vindt u antwoorden op al deze vragen.

Het decoderen van de fout

Fout F4 in de wasmachine Atlant

Fout F4 op het display van de Atlant-machine zegt dat er problemen zijn in het afvoersysteem en dat het niet mogelijk is om het afvalwater uit de tank af te voeren. Voordat u de meester belt en in paniek raakt, moet u uitzoeken of er reden is voor paniek en begrijpen wat het probleem is.

Op wasmachines zonder scherm gaan het aan / uit-lampje en de tweede indicator in de onderste rij branden.

Oshibka F4

Hoe u de fout zelf kunt oplossen

Voordat u de meester belt en in paniek raakt, moet u uitzoeken of er reden is voor paniek en begrijpen wat het probleem is.

 • Controle mislukking. Om deze fout te verhelpen, moet u de Atlant-wasmachine opnieuw opstarten. Om dit te doen, schakelt u het uit met de aan / uit-knop en trekt u de stekker 5-10 minuten uit het stopcontact. Zet de machine vervolgens weer aan. Als de fout per ongeluk is veroorzaakt, wordt de code niet weergegeven.
 • Verstopt filter. Vaak verschijnt de fout F4 vanwege vuil in het afvoerfilter. Verschillende draden, kleine dingen uit zakken verstoppen gaten in de tijd en water gaat niet door. In dit geval is het noodzakelijk om de blokkering te verwijderen. Om dit te doen, voert u het water met de hand af met lappen, schroeft u vervolgens het afvoerfilter los en verwijdert u het van vuil. Zet ten slotte alles weer op zijn plaats en controleer op een fout. Als het verdwenen is, is de oorzaak weggenomen.
 • De afvoerslang is verstopt. Het komt vaak voor dat vuil in de afvoerslang wordt gepompt en deze verstopt, waardoor de doorgang van water wordt geblokkeerd. Om dit probleem op te lossen, moet u eerst het water aftappen, vervolgens de afvoerslang loskoppelen en hem onder een sterke stroom heet water reinigen, hem vervolgens weer op zijn plaats zetten en de Atlant-machine opnieuw starten in de draaimodus. De foutcode zou moeten verdwijnen.
 • Rioolverstopping. Vaak is de reden voor de F4-fout op de Atlant-machine een verstopte sifon of rioolbuis. Om een ​​dergelijke fout te diagnosticeren, is het noodzakelijk om het uiteinde van de slang dat op de afvoer is aangesloten eruit te trekken en de draaimodus in te schakelen. Als de fout niet is opgetreden en het water veilig door de machine is afgevoerd, is het noodzakelijk om de rioolbuis te reinigen met een staalkabel of een sifon door deze te demonteren.

Zie ook - Hoe het lager in de Atlant-wasmachine te veranderen

Storingen die moeten worden gerepareerd

Helaas wordt de fout niet altijd veroorzaakt door een simpele storing. Daarom is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van andere mogelijke redenen.

Tekens Oorzaak Besluit
De Atlant wasmachine pompt het water niet weg en hangt aan de was of in de spoelmodus, geeft fout F4 weer. Afvoerpomp defect.

Mogelijke redenen:

 • De spoel van de motor die op de pomp is aangesloten, is kapot;
 • Er is kortsluiting opgetreden in de pompmotor;
 • Waaier van afvoerpomp beschadigd

Een pompstoring treedt op als gevolg van de ontwikkeling van een klokresourcesnelheid of wanneer er kleine objecten in komen.

De pomp moet worden vervangen.
Wanneer het water wordt afgevoerd, laat de Atlant-machine een brom horen en gaat het water niet weg. In dit geval is er een F4-code. Verstopte pomp (afvoerpomp).

Allerlei kleine voorwerpen, verschillende soorten afval uit zakken, gedraaide draden of wol die door het afvoerfilter glijden, vallen in de pomp en blokkeren de normale werking ervan.

Het is noodzakelijk om de pomp te demonteren en te reinigen van vreemde voorwerpen.
Verstopte afvoerleiding.

De aftakleiding die zich tussen het afvoerfilter en de tank bevindt, is ook gevoelig voor verstopping door verschillende voorwerpen (draden, wol, fijne deeltjes, enz.).

Het is noodzakelijk om de buis van de verstopping te reinigen.
Het wasprogramma wordt onderbroken en de F4-code wordt weergegeven.

Een fout is mogelijk in elk stadium van het programma (spoelen, centrifugeren, wassen), en het is ook mogelijk dat deze direct na het starten verschijnt.

Elektronische regelmodule defect.

Hoofdredenen:

 • Door het mogelijke binnendringen van vocht, oxidatie of verbranding van elementen op het bord;
 • Schade aan circuitelementen;
 • Firmwarefout;
 • Storing in de microprocessor
In het geval van uitval van circuitelementen om verschillende redenen, is vervanging ervan noodzakelijk.

Als de fout optreedt als gevolg van een firmwarefout, moet u het controllerprogramma opnieuw flashen.

Als de bovenstaande methoden niet hebben geholpen om van de fout af te komen, of als deze werd veroorzaakt door een storing in de microprocessor, is een volledige vervanging van het bord vereist.

De wasmachine voert het water af tijdens het wassen en stopt met het weergeven van de F4-foutcode.

Atlant bevroor tijdens de spincyclus en vertoonde fout F4. De deur is op slot.

Drukschakelaar defect.

De sensor die verantwoordelijk is voor het waterniveau in de tank werkt niet. De controller ontvangt geen signaal van een lege tank. Hoogstwaarschijnlijk was er een kortsluiting in het bedradingsschema van de sensor.

Het is noodzakelijk om de drukschakelaar volledig te vervangen.
De Atlant-wasmachine stopte op een van de punten van het wasprogramma. F4-fout wordt weergegeven Defecte voeding naar regeleenheden.

De pomp of drukschakelaar wordt niet gevoed of het stuursignaal tussen deze knooppunten en de besturingskaart is onderbroken. Dit komt door oxidatie van contacten, gebroken draden of een kortsluiting in de bedrading.

Verplicht:

Als de contacten geoxideerd zijn, moeten ze worden schoongemaakt of vervangen.

Vervang de bedrading als er een breuk is.

Gevolgtrekking

Niemand kan het optreden van storingen in de werking van de wasmachine uitsluiten. Daarom zal dit artikel nuttig zijn voor alle gebruikers van de Atlant-machine. Vaak wordt de foutcode veroorzaakt door eenvoudige storingen die u zelf kunt verhelpen door ze in de bovenstaande secties te bekijken.

Zie ook:

37685 0

Hoe te kiezen

Beoordelingen

Reparaties