huis Zorg Air conditioning apparatuur Hoe u de airconditioner zelf reinigt

Hoe u de airconditioner zelf reinigt

Airconditioners zijn tegenwoordig een veelgebruikt huishoudelijk apparaat. Ze redden in de zomer van de zinderende hitte en helpen warme kamers in het koude seizoen (modellen werken bij temperaturen tot 5 en 20 graden onder nul). Airconditioners kunnen de lucht zuiveren en de luchtvochtigheid in de kamer verminderen. Als de airconditioner in werking is, gaat er een grote luchtstroom doorheen.

Stof en schadelijke deeltjes komen samen met de lucht de airconditioner binnen. Na verloop van tijd hoopt zich een hele modderlaag op de onderdelen van de airconditioner: filter, warmtewisselaar en ventilator. De ophoping van vuil en stof belemmert de werking van de airconditioner en verhoogt het stroomverbruik. Ook kunnen schimmels en bacteriën zich ontwikkelen in vuile omgevingen. Het inademen van dergelijke lucht is gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. Vraag: hoe u de airconditioner zelf kunt schoonmaken - vraagt ​​elke tweede eigenaar van de apparatuur zich een dag af.

Als de garantie op uw huishoudapparaat nog niet is verstreken, is het raadzaam specialisten in te schakelen voor reiniging. Als de garantie al is afgelopen, kunt u alle fijne kneepjes uitzoeken en de airconditioner met uw eigen handen schoonmaken. Het is erg belangrijk dat airconditioners tijdig worden schoongemaakt. Fabrikanten van apparatuur bevelen voor elk model hun eigen schoonmaaktijden voor airconditioners aan. Aangezien de frequentie van het gebruik van airconditioners voor verschillende eigenaren verschilt, is het noodzakelijk om de apparatuur schoon te maken als deze vuil wordt. Vóór elke start van het seizoen voor het gebruik van huishoudelijke apparaten, wordt een verplichte preventieve reiniging van airconditioners uitgevoerd.

TOP 9 beste draagbare airconditioners van Aliexpress

Borden die aangeven dat de airconditioner dringend moet worden gereinigd

zelfreiniging van de airconditioner

Als u een sterk vervuilde airconditioner inschakelt, kan het volgende verschijnen:

 • meer geluid
 • vloeistoflek
 • slechte geur

Het verschijnen van deze borden geeft aan dat de vervuiling een kritiek niveau heeft bereikt. De airconditioner moet dringend worden schoongemaakt. Om de bovengenoemde gevolgen te vermijden, is tijdig onderhoud van de apparatuur noodzakelijk.

Zie ook:

Uit welke werken bestaat het reinigen van apparatuur?

Air conditioner filter schoonmaken
Het onderhoud van huishoudelijke apparaten wordt uitgevoerd in twee blokken - binnen en buiten. Het reinigen van airconditioners van elk model is onderverdeeld in verschillende fasen: (Zie ook: Welke airconditionerreiniger u moet kiezen. )

 • het reinigen (of vervangen) van het filter
 • schoonmaken van de binnenunit
 • preventieve reiniging van de buitenunit

Laten we elk type reiniging in detail bekijken

Het filter van de airconditioner reinigen

Een keer per maand schoonmaken wordt aanbevolen. Voordat u met schoonmaken begint, moet u de gebruiksaanwijzing van de airconditioner zorgvuldig bestuderen om te weten hoe u het filter correct verwijdert. Om los stof op te vangen, is het beter om papier (of film) onder de airconditioner op de vloer te strooien.

 1. Zorg ervoor dat u de apparatuur loskoppelt van het netwerk.
 2. Verwijder het deksel van de airconditioning en het beschermrooster.
 3. Verwijder en reinig het filter.
 4. Er wordt een stofzuiger gebruikt om het filter te reinigen.Als het filter erg vuil is, moet het onder stromend water worden afgespoeld (temperatuur niet hoger dan 45 graden).
 5. Droog het filter (zonder hete lucht te gebruiken).
 6. Monteer de airconditioner.

Belangrijk:

het filter kan maar acht keer worden gewassen (water verandert van capaciteit). Voor een efficiënte werking van de airconditioner is het dan noodzakelijk om het filter te vervangen. Zakfilters reinigen zichzelf niet. Ze worden gewoon vervangen door nieuwe.

De binnenmodule van het split-systeem reinigen

interne reiniging van de airconditioner

Verder is het na de filters noodzakelijk om de warmtewisselaar-verdamper te reinigen, deze is verantwoordelijk voor het verwarmen en koelen van de lucht. Het grootste deel van de apparatuur - de verdamper van de airconditioner, bestaat uit buizen met freon. De luchtstroom, die door de buizen gaat, wordt gekoeld Het reinigen van de airconditioner verdamper is erg belangrijk voor de efficiënte werking van de apparatuur, dit gebeurt ongeveer één keer per jaar.

Tijdens het reinigen is de monteur losgekoppeld van de stroomvoorziening. De ventilatieopeningen op de bovenklep worden eerst schoongemaakt, daarna worden de hoes en het beschermrooster verwijderd. Stof van de warmtewisselaar, leidingen en kleppen wordt verwijderd met een stofzuiger. Op moeilijk bereikbare plaatsen worden de split-systemen gereinigd met een zachte borstel om de warmtewisselaar niet te beschadigen. Soms is het nodig om de ventilator van de binnenunit te reinigen. Er komt ook stof op neer. De ventilator, die niet erg vuil is, kan eenvoudig worden schoongemaakt met een borstel die is bevochtigd met een sopje.

Reiniging van de buitenunit

Het compressorblok van het split-systeem bevindt zich aan de buitenkant van het gebouw. Professionals halen het uit elkaar. U kunt alleen de buitenkant van de unit doorspoelen zonder de behuizing te openen. De airconditioner wordt uitgeschakeld op het netwerk. Eerst worden stof en vuil verwijderd met een zachte borstel, daarna wordt het resterende vuil weggespoeld onder druk van leidingwater. Overtollig vocht moet grondig worden weggeveegd met een doek. Voor een efficiënte werking van de airconditioner wordt de buitenunit 1-2 keer per jaar schoongemaakt.

Desinfectie

De procedure is verplicht voor het onderhoud van huishoudelijke apparaten. Met behulp van een spuitfles worden antiseptische oplossingen aangebracht op het gehele binnenoppervlak van het airconditionerlichaam. De oplossing wordt in verschillende fasen gesproeid. Vervolgens wordt de compositie verwijderd met een zachte doek.

Zie ook - Het werkingsprincipe en het apparaat van een huishoudelijke airconditioner

TOP 9 beste draagbare airconditioners van Aliexpress

Reinigingsefficiëntie van de airconditioner

Tijdige eenvoudige reiniging van airconditioners tegen vuil en desinfectie zal het volgende mogelijk maken:

 • creëer een gunstig microklimaat in de kamer
 • energie besparen bij het koelen (verwarmen) van de kamer
 • verleng de levensduur van apparatuur.

Na het schoonmaken van je airco zul je zien dat het niet moeilijk is om de airco thuis schoon te maken. Het is niet nodig om een ​​specialist te bellen. Dit werk kan onafhankelijk worden gedaan.

Zie ook:

7632 0

Voeg een reactie toe

Hoe te kiezen

Beoordelingen

Reparaties